Heb je een eigen blog maar weet je niet zo goed hoe je het aan moet pakken, of loop je ergens vast? Dan hebben we hier een aantal tips om je blog (nog) beter te maken!

1. Een blog schrijf je niet voor jezelf.

Een blog schrijf je voor je lezers, je publiek. Houd je blog ten allen tijden zo, dat je lezers geïnteresseerd blijven. Kies dan ook een onderwerp om over te bloggen wat je ligt zodat je niet na drie posts stil komt te liggen en er pas na maanden weer een update komt. Betrek je publiek bij je blogs, hebben ze vragen? Ga hierop in. Het is geen kwalijke zaak om persoonlijke zaken of meningen in een blog te uiten. Hiermee kan de lezer zich met jouw blog identificeren wat nog meer interesse opwekt.

2. Beperk je niet alleen tot je blog.

Wanneer je een blog hebt over een bepaald onderwerp, kun je daardoor een bepaalde doelgroep tot je lezers rekenen. Volg je doelgroep. Dit kan door middel van LinkedIn, sociale media zoals Facebook en Twitter, maar ook door het volgen van de boekhandels (dit kan ook online) op zoek naar nieuwe uitgaven – als zij er genoeg geld in zien om het uit te geven zit er wellicht voor jou ook geld in om een blog te schrijven. En check regelmatig de tijdschriften en kranten, hier kan je ook interessante nieuwe onderwerpen vinden.

3. Houd je blog eenvoudig

Niemand komt terug om te lezen als ze een zonnebril nodig hebben voor ze jouw blog kunnen lezen. Hou het rustig qua kleur en lettertype. Houd ook je blog opgeruimd en zo systematisch dat mensen dingen terug kunnen vinden.  Indien je gebruik maakt van  video- of audiotoevoegingen, houd er dan rekening mee dat een service als Youtube regelmatig filmpjes verwijderd. Kijk daarom regelmatig je links na zodat er geen zwarte vlakken in beeld blijven staan.

4. Houd het kort

Houd het kort? Niet te kort natuurlijk, een perfect blog zit tussen de 400 en 500 woorden. Dit is een uitstekende lengte om mensen geboeid te kunnen houden van begin tot einde. Is je blog korter zullen mensen sneller op zoek gaan naar iemand die langere stukken schrijft – ze zijn niet voor niets op je blog terecht gekomen! Schrijf je veel langere blogs zullen mensen veelal snel afgeleid zijn waardoor ze vrij snel door klikken naar een andere site. Zeker wanneer je teveel overbodige informatie gebruikt, of te vaak in herhalingen valt. Wees altijd kritisch over je eigen werk!

5. Schrijf SEO gericht

Door SEO gericht te schrijven zult u eerder bovenaan de zoekmachines terechtkomen waardoor meer mensen sneller op de link zullen klikken. En alle mensen die langs komen, die moet je zien te boeien zodat ze vaker terug zullen komen! Een slim foefje wat betreft SEO zullen we direct weggeven: Zorg dat er trefwoorden in de titel staan, die je niet herhaalt in de eerste zinnen. Daar gebruik je synoniemen zodat je een nog breder raakvlak zult krijgen bij de zoekmachines. Uitleg van alle begrippen kun je vervolgens later doen. Met de titel en inleiding, daar moet je de mensen verliefd maken!

6. Wees jezelf

Maak er geen zakelijke, droge stof van. Zulke sites zijn er genoeg. De blogs die vandaag de dag het meest populair zijn, worden geschreven en bijgehouden door ‘echte mensen.’ Durf grappen te maken, of een keer een foto te plaatsen. Mensen die droge, saaie informatie willen kun je doorverwijzen naar de belastingdienst.

7. Spring in op actuele gebeurtenissen

Maak gebruik van het nieuws. Ook omdat veel mensen meer informatie over nieuwsrubrieken opzoeken op internet, en reguliere lezers sneller zullen blijven hangen bij onderwerpen die zij herkennen, of belangrijk genoeg vinden om te lezen. Daarbij is het altijd een makkelijke manier om aan nieuwe onderwerpen te komen!