Wanneer je webteksten schrijft of kiest voor artikelen laten schrijven en daarvoor informatie van internet gebruikt, kan je de bronnen vermelden. Misschien lijkt dat onnodig werk, maar bronvermelding maakt de kwaliteit van jouw tekst hoger. Een duidelijke bronvermelding is dus altijd een goed idee. Heb jij een informatief artikel geschreven? Laat dan je onderzoek zien. Dat helpt op meer manieren dan één.

Respect voor de auteur

Je wil natuurlijk geen werk stelen. Als jouw tekst gebaseerd is op die van een ander is het een goed idee de auteur te vermelden. Dan steel je iemand zijn werk niet maar verwijs je ernaar. Zo kan de originele bron van de informatie ook zijn rechten behouden en krijgen ze eer voor hun werk.

Kwaliteit

Wanneer je een tekst baseert op goede bronnen is de kwaliteit van de informatie hoger. Je kan data en onderzoek als argument gebruiken in je artikel. De boodschap wordt dan duidelijker omdat je deze ondersteunt met de gevonden informatie. Dat helpt jou als schrijver een goede basis voor een tekst te bouwen.

Betrouwbaarheid

Met het gebruik van een goede brontekst laat je zien dat je onderzoek hebt gedaan. Zeker wanneer de bronnen van hoge kwaliteit zijn, bijvoorbeeld wetenschappelijke publicaties. De lezer kan zien dat jij als auteur waarde hecht aan de betrouwbaarheid van jouw bronnen. Je bent transparant met waar je de informatie vandaan haalt. Dat helpt om geloofwaardig over te komen.

De lezer meer informatie bieden

Als je jouw bronteksten vermeldt bied je de lezer een aanleiding om meer informatie over het onderwerp te vinden. Uiteindelijk is het doel van een tekst vaak informeren en interesse opwekken voor een onderwerp of probleem. Links naar bronnen kunnen helpen om gemakkelijk aan meer informatie te komen en meer over het onderwerp te leren. Ze ondernemen dus sneller de gewenste actie na het lezen.

Hoe vermeld je een bron?

Het is altijd een goed idee om een link naar jouw bronnen te plaatsen onderaan het artikel. Ook kan je er in de tekst direct naar verwijzen. Belangrijk zijn de auteur en hun functie, de titel van de publicatie en de datum of het jaartal ervan. Ook de uitgever of de krant waaruit een artikel afkomstig is zeggen iets over het soort bron dat je hebt gebruikt. Zo gebruik je bronnen om jouw webtekst niet alleen betrouwbaar te maken, maar ook kwalitatief beter.